Bingolotto

De flesta känner säkert till Bingolotto. Det är ett av Sveriges främsta och största lotterier i modern tid och dessutom ett TV-program. Lotteriet grundades år 1987, men som TV-program lanserades det först två år senare. Då var Leif ”Loket” Olsson programledare för Bingolotto, idag är det Rickard Olsson som leder programmet.

Den klassiska bingofavoriten

Bingolotto anses idag vara en klassiker och har många tittare runtom i landet. Till en början visades bara lotteriet på lokal-TV i Göteborg, men efter två år tog det steget till att nå en bredare publik. År 1991 hade programmet premiär på TV4, även då med Leif ”Loket” Olsson som programledare. Inför premiären såldes 75 000 lotter. Den största vinsten i programmets historia delades ut 2002, då ”Guld-Ulla” vann 31,5 miljoner kronor.

Programledare i Bingolotto

Leif ”Loket” Olsson var länge programledare för TV-programmet och kom för många att förknippas med just Bingolotto. År 1999 togs programledarposten över av Lasse Kronér. Sedan dess har många agerat programledare för Bingolotto, däribland Gunde Svan, Lotta Engberg, Marie Serneholt och Ingvar Oldsberg. Sedan 2018 är det dock Rickard Olsson som leder TV-programmet, och med det har även Bingolotto fått sig ett uppsving.

Ett av de mest sedda programmen

Bingolottos framgång i svensk TV-historia är ett faktum, trots att det har gått lite sämre för programmet under vissa år. Bingolotto är ett av de mest sedda svenska programmen någonsin, vilket givetvis har inbringat stora pengasummor. Hittills har lotteriet skänkt 16 miljarder kronor till det svenska föreningslivet. Idag är Bingolotto lika mycket ett underhållningsprogram som det spelprogram det var i början.